Eski Bir Evi Satın Alıp Yenileme Rehberi

Türkiye’de ve dünyada en hızlı ve çok gelişen sektörlerin başında inşaat sektörü geliyor. Bu da tabii ki konut ve ev sahibi olan insanların sayısının artması demek. Tabii ev sahibi olmak bir açıdan kolaylaşırken başka bir açıdan da zorlaşıyor; ancak kendi istediğiniz semtte, geniş bir aile için yeterli büyüklükte, sıra dışı özelliklere sahip bir ev satın almak istiyorsanız ekonomik olarak bütçenizi de bir hayli zorlamanız gerekiyor haliyle. Gelgelelim aslında daha düşük bütçelerle çok daha geniş, merkezi ve karakteristik evlere sahip olmak mümkün.

 

Nasıl mı? Elbette eski ve kötü durumdaki evleri sarın alıp yenileyerek. Bu iş tabii ki çocuk oyuncağı değil, zaman, emek ve sabır istiyor ancak sonucunda hayallerinizin evine ulaşabiliyorsunuz ve her şeyiyle tam olarak sizi yansıtan ve bütün özellikleriyle benimseyebileceğiniz bir eve sahip oluyorsunuz. Kısacası, tüm bu çabaya değiyor. Peki eski bir evi satın alıp yenilemek istediğinizde geçmek zorunda olduğunuz aşamalar neler oluyor? İşte bu yazımızda bir evi baştan aşağı yenilemenin adım adım ipuçlarını vereceğiz.

 

Tasarım, planlama ve bütçe oluşturma

Planlama tüm işlerin yarısıdır derler; söz konusu ev yenileme olduğunda bu sözün doğruluğu daha da artıyor. Satın aldığınız evi yenilerken odaların yapısını değiştirecekseniz istediğiniz planı tam olarak tasarlamak yapmanız gereken ilk iş olmalı. Bunu yaparken de mutlaka yıkılabilecek duvarları ve yıkılamayacak kolon ve taşıyıcıları hesaba katmanız ve bu konuda profesyonel bir yardım almalısınız. Evin planını oluşturduktan sonra da yenileme projesine ayırdığınız toplam bütçeyi hesaplayıp, sonra da bu bütçeyi tek tek kalemlere bölmeniz gerekiyor. Daha sonraki aşamalarda malzeme ve tasarım tercihlerinizin bu bütçeye göre değişebileceğini unutmayın.

 

Yıkım

Yeni bir şey yapmak için elbette eskinin yıkılması gerekiyor. Ev planınızı yaptıktan sonra eğer yıkılması gereken duvarlar vs varsa önce evdeki tüm yıkım işlemleri ile yenileme projesine başlıyoruz.

 

Çatı, temel, tesisat, yalıtım ve pencereler

Bütçenizi oluşturduktan sonra işe evi oluşturan en temel ögelerden, yani bir evi ev yapan temel inşaat unsurlarından başlamanız gerekiyor. Bunlar da tabii ki çatı, temel, tesisat, yalıtım ve pencereler oluyor. Eğer eviniz müstakil bir evse, önce temelini bir profesyonele kontrol ettirin ve bir sorun olup olmadığını öğrenin. Sorun varsa ilk olarak temeli kusursuz hale getirecek tadilat işlemlerini gerçekleştirmelisiniz. Bundan sonraki aşama da elbette çatı. Çatınızın sıkı bir kontrolden geçmesi ve akıtan, çöken, yıpranmış yerlerinin tamir edilmesi; eğer satın aldığınız ev çok eskiyse en ideal seçenek olan çatının bütünüyle yenilenmesi gerekiyor. Temel ve çatı sorunsuz bir noktaya ulaştığında, su ve elektrik tesisatının elden geçirilmesi, daha sonra da binanın dış cephe yalıtımının ve pencerelerinin sorunsuz hale getirilmesi gerekiyor. Tüm bunların oldukça büyük işler olduğunun farkındayız, ama unutmayın ki aynı zamanda en çok zaman harcamanız gereken ve en zahmetli kısımlar da bunlar. Bu aşamayı geçtikten sonra eğlenceli ve daha kolay adımlara geliyoruz.

 

Yeni yapıların inşası

Yıktığımız duvarların yerine yenilerinin yapılması, su ve elektrik tesisatı yenilenirken ve çatı tamir edilirken açılan duvarların, zeminin ve tavanın tamirine geldi sıra. Bu aşamadan sonrası artık işin en güzel kısımları.

 

Duvar, zemin ve tavan dekorasyonları

Artık çatısı, duvarları, tesisatı ve pencereleri sapasağlam ve yenilenmiş bir evimiz var. Yani bu aşamadan sonrası artık estetik ve tasarım. Önce her oda için duvar, zemin ve tavan dekorasyonu fikirlerimizi oluşturmamız gerekiyor. Duvarlarınızda boya mı kullanacaksınız yoksa duvar kağıdı mı? Tavan için özel bir dekorasyon istiyor musunuz? Yerler ahşap mı olacak yoksa taş kaplama mı? Banyo ve mutfaklarda hangi renk ve desenlerde fayans seçeceksiniz? İşte tüm bu seçimleri yaparken hayalinizdeki dekorasyona en uygun seçenekleri bütçenize göre ayarlamalısınız.

 

Banyo ve mutfak

Sıra geldi banyo ve mutfakların inşasına. Artık tesisatları hazır edilmiş, zeminleri ve duvarları tasarlanmış mutfak ve banyonuz var; tek yapmanız gereken seçtiğiniz tezgah, dolap, klozet, lavabo ve bataryaları iyi bir ustayla yerleştirmek.

 

Son dokunuşlar ve mobilyalar

Artık hayallerinizin evine sahipsiniz. Evin iç mimari özelliklerine son dokunuşları verebilir, örneğin duvarlara rafları yerleştirebilir, ışıklandırma unsurlarınızı hayata geçirebilir ve mobilyalarınızı yerleştirebilirsiniz. Güle güle oturun!

Komple Ev Tadilatı için Bizimle iletişime geçebilirsiniz.