FAYANS ÇEŞİTLERİ

Fayans çeşitleri. Fayans Seramik, porselen veya doğal taş döşeme, bu çok yönlü zemin ve duvar kaplaması renkler, boyut ve dokular çeşitli mevcuttur. Mermer gibi belirli karo türleri lüks bir ana banyo oluşturmak için harikadır, arduvaz gibi diğerleri ise yüksek trafikli alanlarda daha iyi çalışır. Porselen ve doğal taş arasındaki farktan karo derecelendirmelerine kadar, size farklı karo türlerini, hangi odalar için hangi tür karoların önerildiğini ve satın almadan önce nelere dikkat etmeniz gerektiğini konusunda yardımcı olamaya çalışacağız.

Döşeme Nasıl Seçilir
Yeni döşemenizi seçmeden önce göz önünde bulundurmanız gereken üç şey vardır: boyut, renk ve derecelendirme. Boyutuna ve kalınlığına, derecesine veya rengine bağlı olarak, farklı karo türleri, bir mutfak için bir veranda zemininden daha iyi bir seçimdir.
Yer, mozaik ve duvar karoları farklı kalınlıklara sahiptir. Odanız için seçtiğiniz döşemenin boyutu, odanın görünümü üzerinde doğrudan bir etkiye sahip olacaktır. Örneğin, büyük kiremit, küçük alanların daha geniş görünmesini sağlayabilir ve daha küçük karolar, bir alanı daha samimi gösterebilir. Kural olarak, zemini tipik olarak 1/2 inç ila 3/4 inç kalınlığındadır.

Duvar karosu daha ince olma eğilimindedir ve kareler halinde bulunur (3 inç ila 6 inç). Mozaik karolar genellikle 2 inçlik karelerde bulunan en küçük karolardır. En popüler ve kolayca bulunabilen karo boyutları (inç cinsinden) 12 x 12, 16 x 16, 12 x 24 ve 18 x 18’dir.
Fayanslarınızın rengi aşınmayı ve yıpranmayı gizleyebilir. Daha koyu tonlar seçerseniz sıcaklık da sağlayabilir veya beyaz veya ten rengi fayansları seçerseniz bir alanı daha açık ve parlak hissettirebilir. Bir banyoya veya mutfağa daha fazla karakter katmak istiyorsanız, desenli yer karolarını veya parlak renkli porselen gibi belirli karo türlerini seçin.

Fayanslar kaliteye göre derecelendirilir: 1. sınıf kusur içermez. 2. derece karolar hafif kusurlar içerir ve 3. derece karolar daha incedir ve duvarlar için özel olarak tasarlanmıştır. Zeminler için 1. veya 2. derece fayans kullanın. 3. derece karolar sadece duvarlar için uygundur.
Mermer , granit , arduvaz ve traverten gibi doğal taştan yapılmış birçok farklı karo çeşidi bulunmaktadır. Görünüş, dayanıklılık ve bakım söz konusu olduğunda her birinin kendi artıları ve eksileri vardır.

Porselen karolar
Kilden ve diğer doğal kaynaklardan yapılan ve daha yüksek bir sıcaklıkta pişirilen porselen, mevcut olan popüler ve çok yönlü bir karo seçeneğidir.
Dayanıklı; seramiğe göre daha az gözeneklidir.
Dış mekanlarda ve soğuk havalarda kullanılabilir.
Doğal taş, tuğla veya ahşabı taklit edebilir.
Yoğun trafikli alanlar, mutfaklar, banyolar, girişler ve dış mekanlar için idealdir.
Suya dayanıklılık; daha iyi çekiş için kaplanabilir.
Diğer karo türlerine göre kesilmesi daha kolaydır.
Uygun fiyatlı ve düşük bakım.
Kire veya toza tutunmaz, bu nedenle alerjisi olanlar için idealdir.
Diğer karolardan daha ağırdır, bu nedenle ikinci veya üçüncü kat projeleri için tavsiye edilmez.

Seramik karolar
Seramik karo, kil ve diğer doğal kaynaklardan yapılır. Sıklıkla, dayanıklı olduğu ve evin her odasında sanal olarak iyi çalıştığı için seçilir. Popüler bir tür, sırlı karo veya sırsız taş ocağı karosu olabilen ve genellikle duş karosu ve mutfak duvarları için kullanılan metro karosu ve yer karosu olarak kullanılan pişmiş topraktır .
Sırlı: Lekelere, çizilmelere, ateşe ve solmaya karşı direnmeye yardımcı olan sıvı cam kaplamaya sahiptir.
Sırsız: Kaplama yok; tüm yol boyunca eşit renk; lekelere direnmek için tedavi edilmelidir.
Yüksek trafikli alanlar için ideal; mutfaklar, banyolar, girişler ve çamurluklar için kullanılır. Dış mekan kullanımı için tavsiye edilmez.
Emdiği nem miktarına göre derecelendirilmiştir.
Uygun maliyetli ve bakımı kolay.
Çizilme endişesi olmadan parke görünümünü taklit edebilir.
Metro karo çeşitleri arasında eğimli, çift pişirimli ve standart seramik karolar bulunur. Yakın zamanda yenilenmiş, modern tarzdaki evlerde genellikle metro karolarını göreceksiniz.
Seramik çini duvar resimleri, mutfakta ve duşlarda oldukça popülerdir.

Mozaik karolar
En popüler karo türlerinden biri olan mozaik karo genellikle banyolarda ve mutfakta görülür, ancak evin her yerine monte edilebilir. Tipik olarak, bunlar çeşitli renklerde cam parçalarından yapılmış ve ağ destekli bir desende oluşturulmuş cam karolardır .
Genellikle banyo duvarı, zemin ve mutfak backsplash olarak kullanılır.
Genellikle 2 inç veya daha küçük.
Neme ve lekelere karşı dayanıklıdır, kolay kırılmaz.
Hem içeride hem dışarıda tezgahlar ve duvarlar için idealdir.
Temizlemesi kolay.
Daha fazla derz çizgisine sahiptir, bu nedenle yüzey diğer karolara göre daha dokulu ve kaymazdır.

Çimento karolar
Her duruma stil getirme yeteneklerinden dolayı sevilen çimento karolar, hem iç hem de dış mekanlarda yüzyıllardır kullanılmaktadır. Bu dayanıklı karolar cesur bir ifade verebilirken, kurulum sırasında akılda tutulması gereken birkaç nokta vardır.
Kaymaz, banyo ve mutfak zeminlerinin yanı sıra avlular ve avlular için mükemmeldir.
Dış mekanlarda ve iç mekanlarda kullanım için harika.
Diğer karo türlerinden daha maliyetlidir.
Daha kalın (tipik olarak 5/8 inç veya daha fazla) ve çok yönlü değil.
Çevre dostu; doğal bileşenlerle üretilmiştir.
Modern tarz evler için mükemmel.

Metal Fayans
Tavandan backsplash’e kadar metal karolar, dayanıklılıkları, çok yönlülükleri ve şık çekiciliği nedeniyle giderek daha popüler hale geliyor. İşte metal karoların bazı özellikleri:
Birkaç metal fayans uzun bir yol kat eder, bu nedenle diğer fayans türleri kadar uygun maliyetli olmasalar da, genellikle daha az kullanırsınız.
Tarz tercihinize uyacak şekilde çeşitli kaplamalar mevcuttur.
Mutfak backsplash’ları için popüler olan soy ve yapıştır versiyonlarında mevcuttur.
Derzli veya harçsız kullanılabilir.
Döşeme, tavan ve tezgahlarda kullanılabilir.
Soğuk olabilir ve zemin seçimi için onları rahatsız eder.
Kolayca çökebilir veya çizilebilir.

Doğal Taş Fayanslar

Granit Kiremit
Çeşitli tasarımlar, desenler ve renkler, dayanıklı ve uzun ömürlü, kolay bakım, parlak, sert yüzey, lekelere veya çizilmelere karşı çok dayanıklıdır.
Yoğun trafik alanları, mutfak veya banyo tezgahı, oturma odalarında kullanılmaları önerilmektedir.
Kayrak Karo
Güzel, dayanıklı, çizilmeye karşı dayanıklı, kolay bakım, çatlama veya ayrılma eğilimi gösterir, profesyonel kurulum tercih edilir.
Giriş yolu, şömineler, zeminler, dış avlular, çatılarda kullanılmaları önerilmektedir.

Traverten Karo
Çeşitli renkler, zamansız görünüm, dayanıklı, kaymaz yüzey, kesilmesi ve şekillendirilmesi kolay, kendin yap, leke yapabilir, dolgu macunu gerektirir.
Orta yoğunluktaki zeminler, yatak odaları, misafir banyoları, duvarlarda kullanılmaları önerilmektedir.

Kumtaşı Kiremit
Doğal, benzersiz karolar, son derece dayanıklı, uzun ömürlüdür, çizebilir ve çökebilir, leke bırakır, suyu emer
Zeminler, mutfaklar, yemek odalarıda kullanılmaları önerilmektedir.

Oniks Kiremit
Eşsiz, nadir karolar, güzel görünüm ve renkler, daha yüksek bir peşin yatırım gerektirir, özel bakım gerektirir.
Tezgahlar, duvarlar, misafir banyoları, minimum kullanım alanlarıda kullanılmaları önerilmektedir.

Kireçtaşı Kiremit
Eşsiz görünüm ve dokular, iyi yaşlanır, uygun fiyatlı, ağırdır ancak kırılabilir, çatlayabilir ve lekelenebilir, kesmesi kolay, kendin yap veya profesyonel kurulum.
Backsplash, veranda, iç ve dış mekanlarda kullanılmaları önerilmektedir.

Mermer Döşeme
Zamansız, lüks görünüm, kırılabilir veya çatlayabilir, leke tutmaz, özel bakım gerektirir, düşük ve yüksek fiyat seçenekleri, profesyonel kurulum önerilir.
Düşük trafik alanları, misafir banyoları, tezgahlarda kullanılmaları önerilmektedir.

Zeminler için En İyi Fayans
Döşemenin ne kadar aşınma ve yıpranmaya maruz kalacağı ve stil tercihleriniz, zeminleriniz için mevcut olan farklı karo türleri arasında seçim yapmada önemli faktörlerdir. Örneğin, oturma odanızın yer karoları muhtemelen salonunuz kadar trafik çekmeyecektir. Dayanıklı bir porselen karo, giriş yolları gibi yüksek trafikli alanlarda iyi çalışsa da, çoğu oda için en iyi yer karosu türleri, çimento veya traverten karolar gibi eklenmiş veya doğal kaymaz bir yüzeye sahip olanlardır. Genel bir kural olarak, zeminler için, sertlik derecesi 3, sınıf ve üzeri olan dayanıklı karolar seçin.

Duvarlar İçin En İyi Fayans
Duvar karoları seçerken dikkat edilmesi gereken en büyük husus ağırlık ve uygulama kolaylığıdır. En popüler duvar karosu türleri seramiktir. Doğal taş karoların çoğu çok ağırdır ve genellikle profesyonel kurulum gerektirir. Duvar karosu projenizi DIY yapmak istiyorsanız, bunun yerine taş gibi görünen karoları seçin veya ahşap benzeri karoların doğal görünümüne gidin. Bu tür karolar genellikle porselenden yapılır ve gerçek sert ağaçların rustik görünümünü bir duvara eklemenin bütçe dostu bir yoludur.

Döşeme Nasıl Seçilir
Fayans, zeminlerinizi veya duvarlarınızı örtmek ve geliştirmek için güzel ve dayanıklı bir yol olabilir. İşte projeniz için doğru karo türünü seçerken göz önünde bulundurulması gereken bazı noktalar:
Döşemeniz hangi odaya girecek? Bu alan için dayanıklılık, kayma direnci ve bakım endişelerini düşünün.
Yeni döşemenizi ne için kullanıyorsunuz? Bir backsplash veya veranda için doğru tip mi?
Yeni döşemeniz bütçenize uyacak mı? Misafir banyosu veya benzersiz giriş zemini gibi daha küçük projeler için daha pahalı fayanslar seçin.