FAYANS SERAMİK NASIL BOYANIR

Fayans ve seramik nasıl boyanır? Fayans ve seramik boyama. Evinizde tarihi bir tasarıma veya renge sahip fayans, seramik veya mozaik karolarınız var ve çok mu yıprandı? Kendinize sorabileceğiniz ilk soru, “Fayans ve seramik boyayabilir misiniz? Fayans üzerine boya yapılır mı? Fayans araları nasıl temizlenir? Fayans nasıl cilalanır? Fayans yapıştırma nasıl yapılır?”
Fayanslarınızı değiştirmeyi seçebilir veya bir kat boya ile yenilebilirsiniz. Düzgün yapıldığında, seramik boyalı karolar harika görünür. Tabii ki, ıslak zeminlerde fayans boyamanızı tavsiye etmeyiz, ancak diğer alanlar için bunu tercih edebilirsiniz.
Bir şöminenin üzerine fayans boyama, banyoda fayans boyama veya mutfakta fayans boyama adımları temelde aynıdır. Bu yazımızda fayans boyamaya nasıl hazırlanacağınızı ve mutfak veya banyo fayansı boyalarını nasıl yapılacağı konusunda yardımcı olacağız.
Öncelikle fayans boyamak için gerekli malzemeleri hazırlamalısınız;
Boya Silindiri Çerçeveleri
Boya Fırçaları
Plastik Kaplama
Boya Sıyırıcılar ve Bıçaklar
Boya Tepsileri
Zımpara Kağıdı
Epoksi Boya
Zımpara Kağıdı

Fayans, seramik boyama

Fayans, seramik veya mozaiklerinizi 5 adımda boyayarak ilk günkü canlılığına kavuşturabilirsiniz.

1 – Eski Döşemeyi Temizle
Fayansların nasıl boyanacağını öğrenmenin ilk adımı, temizliğin gerekli olduğunu anlamaktır. Fayansların çoğu, mutfak ve banyo gibi yüksek kullanım alanlarında bulunur ve kir veya sabun pisliğine maruz kalır. Fayansları fırçalamak için temizleyici ve sünger kullanın. Temiz suyla durulayın ve bir sonraki adımdan önce döşemenin kurumasını bekleyin. Tamamen temiz olduklarından emin olmak için mutfak fayans arka yüzeylerinde yağ giderici bir temizleyici kullanabilirsiniz

2 – Çentikleri ve Çatlakları Onarın
Karo çok dayanıklıdır ve yıllarca harika görünür, ancak aşınma ve yıpranma belirtileri gösterebilir. Fayansları boyamadan önce dikkatlice incelediğinizden emin olun. Çatlakları ve talaşları kalafatla doldurmak için bir macun bıçağı kullanın. Bir sonraki adıma geçmeden önce bıçağınızla fazlalıkları sıyırdığınızdan ve onarımların kurumasını beklediğinizden emin olun.

3 – Eski Fayans, Mozaik ve Seramikleri Zımparalayın
Tüm karoların bir sır tabakası vardır. Boyanın bu sırlara yapışması zordur, bu yüzden onu çıkarmak önemlidir. Karoyu boyamadan önce elle zımparalamak veya makinede zımparalamak için minimum 100 kumlu zımpara kağıdı kullanın. Zımparalamayı bitirdiğinizde, zımpara taneciklerini silmek için nemli bir bez kullanın. Fayans yüzeyine zarar vermemek için zımparalarken çok baskı uygulamayın.

4 – Astar uygulayın
Nihai hedefiniz ister bir koridor için elle boyanmış mozaik fayanslar isterse bir boyalı fayanslar olsun, fayansların nasıl boyanacağını öğrenmenin en önemli adımlarından biri astar kullanmaktır. Astarlar, istenmeyen renkleri ve tasarımları gizler ve yeni boyanın karolarınıza daha iyi yapışmasına yardımcı olur. Astarı eşit şekilde yuvarlayın. Gerekirse iki kat uygulayın. Sonraki adıma geçmeden önce astarın kurumasını bekleyin.
Fayansları tek tek elle boyuyorsanız, daha fazla kontrol için rulo yerine küçük, düz bir boya fırçası kullanabilirsiniz.

5 – Epoksi Boya ile Boya
Karo boyama, özel epoksi boyaların veya fayans boyalarının kullanılmasını gerektirir. Bu boya karo üzerine yapıştırılarak yapılmıştır. Son derece dayanıklı ve yıkanabilir. Karoya eşit şekilde boya uygulamak için bir rulo kullanın. Harcı da boyadığınızdan emin olun. Boyanın tamamen kuruyana kadar 24 ila 48 saat kurumasını bekleyin. İsterseniz şeffaf bir poliüretan kat ekleyin.
Epoksi veya fayans boya ile karoları boyarken, alanın iyi havalandırıldığından emin olun. Bir boya maskesi ve diğer koruyucu giysiler giyin.